TRIBUTE a la DEFENSA dels PACIENTS

SusanaKoska 400x600Susana Koska, és una activista; autora de dos documentals sobre la història de les dones a Espanya (Dones en Peu de Guerra i Vindicació). És actriu i ha treballat en cinema i teatre. També escriu, és bloguera (Vindicación, Soy una larva i Cicatrices transgénicas). És ajudant de producció, majordoma , animadora de bàsquet i té l’espai setmanal " Mujer tenía que ser " a Onda Basca.

A Koska li diagnostiquen un càncer de mama el 2012, període que relata primer en el seu blog “Soy una larva” i que es transforma en el magistral llibre “Tópico de cáncer”. A la Susana Koska no li agraden els tòpics ni els camins fàcils, així que en el seu llibre, com ja permet aventurar el títol, relata el seu dur trànsit per totes les etapes del tractament de la malaltia, un testimoni que té molt d’autobiogràfic, impossible negar-ho, però molt més de literari. En lloc d’adornar-la història amb llaços roses, el relat permet als que estiguin vivint el càncer, directament o indirecta, i necessitin exorcitzar la inquietud i la ràbia, trobar ajut en les paraules de Koska. L’autora ataca els tòpics amb els que ha de conviure una pacient en tractament.

Tòpic 1: el càncer no fa mal
Tòpic 2: el càncer ja no és mortal
Tòpic 3: som moltes
Tòpic 4: ningú ho diria, estàs estupenda
Tòpic 5: ja està, ja t'han sortit els cabells

Susana opina que estarà més que contenta, si el seu llibre serveix perquè a alguns metges "els piqui la curiositat i obrin la ment" i perquè els familiars dels malalts de càncer endevinin el que callen.